Wat is de gemiddelde reiskostenvergoeding?

Een reiskostenvergoeding is een vergoeding voor de reiskosten woon werkverkeer. Met andere woorden dit zijn de kosten die je maakt om van je huis naar je werk te reizen. In Nederland geven de meeste werkgevers een reiskostenvergoeding. Dit is echter niet verplicht. Daarnaast mag een werkgever zelf bepalen hoeveel reiskostenvergoeding er wordt betaald. Maar de meeste werkgevers kiezen er voor om niet meer dan 0,19 euro per kilometer te vergoeden. Alles boven 0,19 euro per kilometer beschouwd de belastingdienst namelijk als inkomen waarover je belasting moet betalen. De gemiddelde reiskostenvergoeding in Nederland ligt tussen 0,15 en 0,19 cent per kilometer. De vergoeding is ongeacht het vervoermiddel dat je kiest.

 

 

Wat als de kosten hoger zijn dan de reiskostenvergoeding?

Het gebeurt heel vaak dat de reiskosten hoger zijn dan de gemiddelde vergoeding. Met sommige auto's heb je gemiddeld 0,30 euro kosten per kilometer. Er zijn dan ook bedrijven die rekening houden met de werkelijke kosten die een werknemer maakt en dit vergoeden. Maar bedenk dan wel dat je over deze extra vergoeding belasting moet betalen.

Wat als je heel ver van je werk woont?

In principe is er geen maximale reisafstand die je vergoed krijgt. Een bedrijf bepaalt zelf wat het maximale aantal kilometers is dat ze vergoeden. Toch zijn er veel bedrijven die een maximale vergoeding hebben tot bijvoorbeeld 100 kilometer per dag. Op deze manier proberen ze te stimuleren dat je dichter bij je werk gaat wonen.

Carpoolen

Een slimme manier om geld over te houden aan je reiskostenvergoeding is door te gaan carpoolen. De kosten zijn namelijk een stuk lager als je met meerdere mensen in 1 auto reist. Een rekenvoorbeeld:

* KOSTEN
Je reist met 1 auto met 4 collega's elke dag in totaal 50 km. De kosten per km zijn voor de auto 30 cent.
Dan zijn de kosten per week: 50 (km) x 0,30 cent (kosten) x 5 (dagen) = 75 euro

* VERGOEDING
De vergoeding die de 4 collega's in totaal krijgen is echter veel hoger.
Namelijk: 50 (km) x 0,19 cent (reiskostenvergoeding) x 5 dagen x 4 personen = 190 euro

Samen houden deze 4 collega's dus 115 euro per week over omdat ze carpoolen. Per persoon levert dat in een jaar dus al meer dan 1.000 euro extra op.

Wat is de gemiddelde reiskostenvergoeding in andere landen?

Het is in lang niet alle landen gebruikelijk om reiskostenvergoeding te geven. Zo bestaan er bijvoorbeeld in Ierland helemaal geen regels over reiskostenvergoeding, in Finland wordt alleen het openbaar vervoer vergoed en in italie krijgen mensen geen reiskostenvergoeding, maar een lunchvergoeding. In de landen die wel een reiskostenvergoeding hebben, is de gemiddelde reiskostenvergoeding vaak lager dan in Nederland, blijkt uit een onderzoek van Mercer.
 

Bekijk naast de gemiddelde reiskostenvergoeding ook:
Gemiddelde kosten auto
Gemiddelde kosten rijbewijs
Gemiddelde kosten autoverzekering
Gemiddelde kosten APK